Een tand teveel?

Gebitsverzorging van je kitten


De ene katteneigenaar kent elk geheim van haar pluizige viervoeter, de andere Googelt zich suf om te begrijpen wat er omgaat in dat kleine kattenkoppie. Zeker als je voor het eerst een kitten hebt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ben je klaar voor nog wat meer informatie? Dan hebben we goed nieuws! 

Dit zijn 5 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet weet over het gebit van je kitten. 

1. Je kitten wisselt tanden

Het melkgebit om voor een volwassen gebit
Oké, er zijn ongetwijfeld kattenliefhebbers die weten dat hun kitten de tanden wisselt.
Maar er zijn nog veel meer katteneigenaren die geen flauw idee hebben. Hoe dat komt? Nou, omdat kittens hun tanden doorslikken als ze eruit vallen. Als baasje merk je meestal helemaal niks van het wisselen. Tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden maken de melktanden in het gebit van je kitten plaats voor de definitieve exemplaren. Neem maar eens een kijkje in de bek van je kitten als ze gaapt. Die grote tanden horen bij het volwassen gebit, de kleine zijn melktanden. 
 

Lees hier meer over wisselen van het kittengebit. 

2. Tanden staan schots en scheef

De tanden van je kitten kunnen verkeerd doorkomen.
Echt niet alleen voorbehouden aan ons als mensen. Ook bij katten kan het gebit verkeerd doorkomen. Bijvoorbeeld als de melktanden de doorgang belemmeren. Daarom is het belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts met je kitten. Die kan het gebit checken en gebitsaandoeningen behandelen. Hoe jonger je erbij bent, hoe makkelijker het gebit te corrigeren is. En ja, het kan zelfs gebeuren dat je kat een beugel nodig heeft.

Kittenpack + 2,5 kg.
Kittenpack + 2,5 kg.

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
3. Melktanden van je kitten

Je hoeft melktanden niet te poetsen (maar het is wel slim om te doen)
Aangezien je kitten haar melktanden maar een paar maanden in haar bek heeft, is het voor de verzorging niet nodig om de tanden te poetsen. Toch raden we aan om dit wel te doen. Voor tandenpoetsen bij katten geldt namelijk dat jong geleerd oud gedaan is. Vanaf het moment dat de eerste melktanden doorkomen – dat is rond de 4 weken – kun je de tanden poetsen. Doe dit rustig en voorzichtig, zodat je kitten het ziet als een positieve ervaring. Dit maakt het later een stuk makkelijker om het volwassengebit te poetsen. Daarmee voorkom je dat er tandsteen ontstaat op het kattengebit.

4. Kittens kunnen al prooien doden met hun melktanden

Tja, dit is misschien niet het nieuws waar je op zit te wachten over je kitten.
Toch leren kattenmoeders hun kroost in de natuur al jagen als ze 5 weken oud zijn. De eerste jacht is eenvoudig voor kittens, omdat moeder de prooi zelf vangt. Ze houdt hem echter in leven om haar jonkies te leren hoe ze een prooi moeten doden. Ook de kleine tandjes die er zo schattig uitzien, zijn in de praktijk dus levensgevaarlijk. In elk geval voor muizen.

5. Wanneer over te stappen naar volwassen brokken?

Als je kitten alle tanden heeft gewisseld, kun je overstappen op volwassen brokken.
Kittenbrokjes zijn speciaal gemaakt voor het kleine gebit. Natuurlijk bevatten ze ook essentiële voedingsstoffen die kittens nodig hebben om goed te groeien. Je mag er daarom voor kiezen om je kitten het eerste jaar alleen kittenbrokjes te voeren, maar dat hoeft niet. Zodra het volwassengebit namelijk door is, kan je kitten de grotere brokken kauwen. Vaak valt het wisselen van laatste tanden samen met de sterilisatie of castratie, waardoor overstappen op volwassen voer zelfs beter is om een gezond gewicht te behouden.

Fokker brokken voor kittens

Fokker Opti-Grow voor kittens
Onze Fokker Opti-Grow is speciaal afgestemd op de behoeften van kittens, omdat deze brokken kleiner zijn dan die voor volwassen katten, kun je het prima blijven geven tijdens het wisselen. Merk je dat je kitten moeite heeft met kauwen? Week de brokjes dan in een beetje water, zodat ze zacht worden. Als je kitten toe is aan brokken voor de volwassen leeftijd, kun je overstappen op onze Nutri-Fit. Voor grotere rassen adviseren we onze Maxi-Bite, met een speciale vorm en grootte van de brok die het kauwen stimuleert.

Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat Nutri-Fit
Cat Nutri-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten. Met hoogwaardige ingrediënten.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
Bekijk product
Kittenpack + 2,5 kg.
Kittenpack + 2,5 kg.

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.