Een kat met wiebeltanden?
Wisselen van het kittengebit


Nee, die kennen we nog niet. Toch wisselen kittens, net als mensen, hun melkgebit om voor een volwassen gebit. Maar waar wij nog weleens creatieve oplossingen bedenken om onze melktanden eruit te krijgen – denk aan het draadje aan de deurklink – merk je bij katten zelden dat ze aan het wisselen zijn.

Lees verder hoe het wisselen in zijn werk gaat en met welk voer je je kitten kunt ondersteunen.

Zo ziet het kittengebit eruit

Kittens komen zonder tanden ter wereld.
Als ze rond de 3 à 4 weken oud zijn, komen de eerste melktanden tevoorschijn. Met 12 weken zijn ook de melkkiezen aanwezig. Het melkgebit van een kitten bestaat uit 26 elementen:

  • 12 snijtanden
  • 4 hoektanden 
  • 10 kleine kiezen

Al rond de 3 maanden kunnen de voortanden plaats gaan maken voor het permanente gebit. De permanente hoektanden en kiezen komen bij 5 à 6 maanden tevoorschijn. Ook ontstaan er dan 4 grote kiezen, die katten gebruiken bij het verscheuren van hun prooi. 

Wat merk je van het wisselen?

Denk je nu ‘Wat vreemd, mijn kitten heeft nog nooit tanden gewisseld?’ Dat is niet zo gek.
Meestal merk je namelijk weinig van het wisselen bij kittens. De melktanden die uitvallen, slikken ze door. Heel soms gebeurt het dat je kitten tijdens het spelen een loszittende tand verliest, die je vervolgens aantreft op de vloer.

De enige verschijnselen die soms voorkomen, zijn dat kittens meer willen bijten tijdens het wisselen, een beetje kwijlen of uit hun mond stinken. Dat is normaal. Leer je kleine pluizen bol wel meteen dat bijten geen normaal gedrag is. Met melktanden voelen de beetjes nog liefdevol aan, maar met scherpe tanden en kiezen denk je daar snel anders over. Een kauwspeeltje doet wonderen!

Mogelijke problemen tijdens het wisselen

Zoals gezegd wisselen kittens hun tanden meestal zonder dat je er iets van merkt.
Toch kunnen er dingen fout gaan. Regelmatig op controle gaan bij de dierenarts is daarom belangrijk.

Dit zijn de meest voorkomende afwijkingen aan het kitten gebit:

  • Melktanden blijven staan: als de melktand niet vanzelf uitvalt, moet de dierenarts deze trekken. Vooral hoektanden blijven soms langer staan dan de bedoeling is.
  • Ontbrekende elementen: sommige katten hebben geen compleet gebit. Dat kan komen omdat de tanden of kiezen niet gemaakt zijn, of omdat ze vast blijven zitten in het tandvlees. In het laatste geval kan de dierenarts helpen om ze alsnog door te laten komen.
  • Afwijkende stand: wanneer tanden verkeerd groeien, kan dat nare problemen geven. Als bijvoorbeeld de onderste hoektand te ver naar binnen staat, prikt die in het gehemelte. Dat is niet alleen pijnlijk, maar veroorzaakt ook ontstekingen.
  • Onder- of overbeet: als de kaken niet netjes boven elkaar staan, is goede gebitsverzorging extra belangrijk. De tanden schuren dan namelijk niet goed langs elkaar tijdens het eten, waardoor er meer tandplak ontstaat.
Kitten voer tijdens wisselen van het gebit

De juiste voeding kiezen is belangrijk 
Onze Fokker Opti-Grow is speciaal afgestemd op de behoeften van kittens, omdat deze brokken kleiner zijn dan die voor volwassen katten, kun je het prima blijven geven tijdens het wisselen. Merk je dat je kitten moeite heeft met het kauwen van brokjes? Week ze dan in een beetje water, zodat ze zacht worden.

Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit
Cat Steri-Fit

Volledige premium voeding voor volwassen katten met een neiging tot overgewicht of die gesteriliseerd zijn.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit Skin & Coat
Cat Steri-Fit Skin & Coat

Voeding voor volwassen katten die gesteriliseerd zijn en een extra impuls voor huid- en vacht nodig hebben.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.