Waarom poets ik de tanden van mijn hond?
5 Redenen om tanden te poetsen bij je hond


Brokken eten, een speeltje apporteren, op dat veel-te-lekkere bot kauwen: honden gebruiken hun tanden de hele dag. Toch krijgt het hondengebit van de meeste baasjes weinig aandacht. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om de tanden van je hond te poetsen als die van jezelf? Net als bij mensen kan tandplak namelijk leiden tot vervelende gebitsproblemen. 

In deze blog geven we je 5 redenen om vandaag nog te beginnen met tandenpoetsen bij je hond.

#1 Voorkom tandsteen

Tandplak is een bekend verschijnsel in het hondengebit.
Het ontstaat doordat bacteriën in voedselresten op de tanden achterblijven. Laat je de tandplak lang zitten, dan begint het onder invloed van het speeksel de mineraliseren. Het gevolg is tandsteen. En waar je tandplak eenvoudig met een tandenborstel kunt verwijderen, moet je voor het weghalen van tandsteen een bezoek brengen aan de dierenarts.

#2 Behouden van een gezond gebit

Vier op de vijf honden hebben last van gebitsproblemen.
Eén van de meest voorkomende – en pijnlijkste – problemen, zijn ontstekingen aan het tandvlees. Tandvlees gaat ontsteken als er sprake is van veel tandsteen en een ophoping van bacteriën. Als je de ontsteking niet op tijd verhelpt, komen de tanden en kiezen van je hond los te zitten. Vaak is het trekken van deze gebitselementen dan de enige optie om je hond van de pijn af te helpen.

Dog Weight-Fit
Dog Weight-Fit

High premium hondenvoeding voor minder actieve honden en honden met (de neiging tot) overgewicht.

Bekijk product
#3 Voorkomen van ontstekingen

Het tandvlees is niet het enige dat kan gaan ontsteken bij een slecht onderhouden gebit.
Blijft een tandvleesontsteking te lang zitten, dan komen de bacteriën uit de mondholte via de bloedbaan elders in het lichaam van je viervoeter terecht. Ontstekingen van de hartklep, nieren en lever komen het vaakst voor. Door regelmatig te poetsen, zie je het op tijd als er iets aan de hand is.

#4 Geen dure gebitsreiniging bij de dierenarts

Natuurlijk kun je het reinigen van het gebit overlaten aan de dierenarts.
Helaas moet je hond voor een professionele gebitsreiniging wel onder narcose. Dit maakt de behandeling ingrijpend. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Een simpele tandenborstel met speciale hondentandpasta is een stuk voordeliger én prettiger voor je trouwe vriend.

#5 Frisse adem

Ruikt de adem van jouw hond niet bepaald naar… bloemetjes?
Dat komt zelden door het voer. Meestal is de oorzaak van een slechte adem namelijk tandplak. En zoals je weet is die tandplak makkelijk te verwijderen door tanden te poetsen. Let op: je eigen frisse tandpasta met mint smaak gebruiken is een slecht idee. Die kan namelijk giftig zijn voor je hond. Een speciale hondentandpasta – met lekkere vleessmaak – doet het werk net zo goed. Zo kun je tijdens het knuffelen met een gerust hart ademhalen.

Leren tandenpoetsen bij je hond

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook voor het tandenpoetsen bij je hond.
De meeste honden zijn goed te trainen, zeker als je ze regelmatig beloont. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan ons stappenplan voor tandenpoetsen bij katten.

Naast tandenpoetsen is ook goede voeding van belang voor het behoud van een gezond gebit. De Fokker Nutri-Fit is verkrijgbaar in drie verschillende brokgroottes (S, M en L), speciaal afgestemd op het formaat van je hond. Ook de Fokker Weight-Fit ondersteunt een optimaal gezond gebit. Lees ons blog over gebitsverzorging bij honden voor nog veel meer tips of vul de Keuzewijzer in.

Ook voor volwassen honden hebben we een uitgebreid assortiment met o.a. voer voor gesteriliseerde, gevoelige en kieskeurige honden.

Bekijk het assortiment
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Nutri-Fit L
Dog Nutri-Fit L

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van grote tot zeer grote rassen met een gewicht van 30 tot 80 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Nutri-Fit M
Dog Nutri-Fit M

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van middelgrote rassen met een gewicht van 10 tot 30 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Nutri-Fit S
Dog Nutri-Fit S

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van kleine rassen met een gewicht tot 10 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Weight-Fit
Dog Weight-Fit

High premium hondenvoeding voor minder actieve honden en honden met (de neiging tot) overgewicht.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.