Verzorging van het gebit van je kat
Gebitsverzorging bij je kat


Dat je kat scherpe tanden heeft, heb je vast weleens gemerkt. Of dat nu was toen je normaal zo schattige huisdier een prooi aan stukken scheurde (zielig) of toen je kat jou als doelwit nam tijdens het spelen (au). Maar hoe zit het met de verzorging van het kattengebit?  

Lees hier alles over gebitsverzorging voor je kat 

Zo zit een kattengebit in elkaar

Wist je dat katten – net als mensen – zonder tanden worden geboren?
Rond de 4 weken krijgen kittens melktanden. Vanaf 3 maanden beginnen ze met wisselen. Daar merk je als baas niks van. Kittens slikken hun melktanden meestal door. Vanaf 6 maanden hebben katten hun volledige blijvende gebit. 

Dit gebit bestaat uit 30 snijtanden en kiezen. En ja, die zijn vlijmscherp.

Problemen met het gebit bij katten zijn vaak tandplak en ze hebben er ook vaak last van. Als je hier niets tegen doet, ontstaat eerst tandsteen en later ontstekingen van het tandvlees. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Zo herken je gebitsproblemen bij je kat:
 • Slechte adem
 • Langzamer eten
 • Niet kauwen op brokjes
 • Veel kwijlen
 • Rood of bloedend tandvlees

Al vanaf het derde levensjaar kan je huistijger last krijgen van gebitsproblemen. Goede tandverzorging is daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe doe je dat?

Tandenpoetsen bij je kat?

Zelf poets je twee keer per dag twee minuten je tanden.
Simpel. Voor je kat ligt dat een stuk ingewikkelder. Ja, ook daar is tandenpoetsen een goed idee. Maar de kans dat je pluizige vriend daar anders over denkt, is groot. Met als resultaat dat hij zijn nagels nog eens goed scherpt… aan je armen.

Natuurlijk valt tandenpoetsen – met een flinke portie doorzettingsvermogen – te leren, maar er zijn gelukkig ook andere manieren om het gebit van je kat gezond te houden.

 • Tip 1: Aaien
  Dit is ongetwijfeld de favoriete tip van je kat is aaien over de wangen. De aai beweging stimuleert de aanmaak van speeksel. Omdat het speeksel reinigend werkt, is deze wangmassage een goede eerste stap naar een gezond kattengebit.
 • Tip 2: Voer je kat brokken
  Bij nat voer ontstaat sneller tandplak dan bij droogvoer, omdat brokken bij het kauwen langs de tanden schuren. Hoe groter de brokken, hoe harder katten hun best moeten doen om ze klein te krijgen. Let op! GROTE brokken zijn alleen een goed idee als je kat een gezond gebit heeft.
 • Tip 3: Geef brokken in een voerspel
  Eet jouw kat zo snel dat-ie nauwelijks de tijd neemt om te kauwen? Geef de brokjes dan in een voerspel. Dit zorgt voor extra uitdaging, waardoor je kat automatisch langzamer eet. En dus meer tijd heeft om te kauwen.
 • Tip 4: Gebitssnoepjes
  Ook deze tip valt zeker in de smaak bij je kat... snoepjes! Snacks voor het gebit zijn vaak extra groot en hebben een speciale vorm die het kauwen stimuleert. In sommige snoepjes zitten ingrediënten die de tanden extra reinigen.   
 • Tip 5: Controle bij de dierenarts
  Laat bij de jaarlijkse dierenartscontrole het gebit van je kat goed nakijken. Dierenartsen weten waar ze op moeten letten en kunnen als dat nodig is het gebit professioneel reinigen.
Voorkom gebitsproblemen bij je kat

Zoals zo vaak, geldt ook voor de gezondheid van het kattengebit. 
Voorkomen is beter dan genezen. Valt de geur van jouw ochtendadem in het niet bij die van je kat? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

In het assortiment van Fokker vind je verschillende soorten voer die geschikt zijn voor katten met gebitsproblemen.  De hoogwaardige ingrediënten van de Nutri-Fit brokken zorgen voor een optimaal gezond gebit.

Cat Nutri-Fit
Cat Nutri-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten. Met hoogwaardige ingrediënten.

Bekijk product
 • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat +Fresh Fish
Cat +Fresh Fish

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse vis in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat +Fresh Meat
Cat +Fresh Meat

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse kip in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Nutri-Fit
Cat Nutri-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten. Met hoogwaardige ingrediënten.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit Skin & Coat
Cat Steri-Fit Skin & Coat

Voeding voor volwassen katten die gesteriliseerd zijn en een extra impuls voor huid- en vacht nodig hebben.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.