Hoe zwaar moet mijn kat of kitten zijn?
Dit is het ideale gewicht van kittens en katten


In de eerste weken van het leven van je kittens lijkt het wel of je ze elke dag ziet groeien. Geloof ons als we zeggen dat dit niet alleen zo lijkt, maar dat het ook zo ís. Vooral in de eerste vier maanden groeien de kleine pluizenbollen razendsnel uit tot heuse mini-tijgers. Maar hoe snel hoort een kitten te groeien? En wat is het ideale gewicht als je kat de volwassen leeftijd bereikt?

In deze blog lees je er meer over. 

Groei van een kitten

Gemiddeld weegt een kitten bij de geboorte zo’n 100 gram.
Inderdaad, dat is net zo veel (of weinig) als het onsje vlees bij de slager of de hoeveelheid brokken die ze als volwassene in 2 à 3 dagen mag eten. In de eerste 4 weken drinkt een kitten alleen moedermelk. Zodra de eerst melktanden doorkomen, mag je overstappen op vaste voeding voor kittens.

Tot de 4 maanden neemt een kitten snel toe in gewicht. Zo’n 100 gram per week. Een kitten van 10 weken weegt gemiddeld ongeveer 1100 gram, een kitten van 20 weken ongeveer 2200 gram. Na de 20 weken neemt de groeisnelheid flink af, al blijven kitten tot een leeftijd van 1 jaar groeien. Daarna zijn de meeste katten qua lengte volgroeid. Het gewicht neemt nog wel toe, vanwege de versterking van botten en spieren.

Dit weegt een volwassen kat gemiddeld

Volwassen katten wegen gemiddeld tussen de 3,6 en 4,5 kilo.
Poezen zijn meestal iets lichter, katers wat zwaarder. Natuurlijk geldt dit gewicht alleen voor de huis-tuin-en-keukenkat. Zo is de Siamees een klein ras, waarbij de gemiddelde volwassen kat zo’n 3 kilo weegt. Een Maine Coon daarentegen tikt op de weegschaal zeker 5 tot 7 kilo aan. Daarnaast zijn de verschillen tussen katten onderling groot. Zo kan een poes van 2,5 kilo net zo gezond zijn als een kater die 8 kilo weegt. Het belangrijkste is dat het gewicht past bij de lichaamsbouw van je kat.

Ideale gewicht van je kat beoordelen

Zo controleer je het gewicht van je kat.
Of jouw kat een gezond gewicht heeft, controleer je op basis van de zogenaamde ‘body condition score’. Hierbij beoordeel je het gewicht op basis van een paar uiterlijk kenmerken. Bij een kat op ideaal gewicht zijn dat de volgende factoren: 

  • 1. De ribben zijn niet zichtbaar, maar wel makkelijk voelbaar
  • 2. Van boven gezien heeft je kat een duidelijke taille
  • 3. Er is sprake van weinig buik vet of een minimale buikplooi

Kun je de ribben van jouw kat niet voelen of is de taille niet zichtbaar? Dan heeft je kat waarschijnlijk overgewicht. Raadpleeg je dierenarts om erachter te komen of je kat ondergewicht of overgewicht heeft.

Castratie of sterilisatie en gewichtstoename

Castratie of sterilisatie kan je kat veranderen.
Na de castratie van je kater of sterilisatie van je poes, verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. Dit betekent voor de meeste katten dat ze sneller in gewicht aankomen. Oftewel, ze hebben minder voedingsstoffen nodig. Aan de andere kant neemt vaak de eetlust toe. De kans is groot dat je lieve viervoeter de hele dag rond je benen strijkt of je met smekende ogen aankijkt, met als enige doel om jou zover te krijgen de voerbak nog eens te vullen. Hoe moeilijk het ook is… geef hier niet aan toe. Elke dag 10 gram brokjes te veel, staat namelijk gelijk aan zo’n 20% teveel voeding. Voor je het weet verandert je ooit-zo-actieve kitten in een kopie van Garfield.

Zo houd je je kat op gezond gewicht

Eten en bewegen zijn – net als bij mensen – van invloed op het gewicht van je kat.
Katten die niet meer eten krijgen dan ze nodig hebben en elke dag lekker (buiten)spelen, behouden hun gewicht. Wil je je kat laten afvallen? In deze blog lees je wat veelvoorkomende oorzaken van overgewicht zijn en hoe je je kat kunt helpen bij het bereiken van het ideale gewicht.

Daarnaast vind je in het assortiment van Fokker verschillende soorten brokken die je helpen om jouw kat op een gezond gewicht te houden. Voor kittens hebben we de Opti-Grow. Deze ondersteunt de groei en het immuunsysteem. Voor gecastreerde en gesteriliseerde katten is er de Steri-Fit, die overgewicht helpt voorkomen en de urinewegen ondersteunt.

Cat Steri-Fit
Cat Steri-Fit

Volledige premium voeding voor volwassen katten met een neiging tot overgewicht of die gesteriliseerd zijn.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit
Cat Steri-Fit

Volledige premium voeding voor volwassen katten met een neiging tot overgewicht of die gesteriliseerd zijn.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit Skin & Coat
Cat Steri-Fit Skin & Coat

Voeding voor volwassen katten die gesteriliseerd zijn en een extra impuls voor huid- en vacht nodig hebben.

Bekijk product
Bekijk product
Kittenpack + 2,5 kg.
Kittenpack + 2,5 kg.

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.