Voorkom overgewicht bij je kat
Zo houd je je kat op een gezond gewicht


Met grote ogen naar je kijken, lief spinnen als je voorbijloopt of bij de voerbak over de grond rollen. Jouw kat weet precies hoe ze je over kan halen om haar eten te geven. En voor je het weet geef je aan haar gebedel toe. Als je het zo bekijkt is het geen wonder dat zeker 30% van de katten overgewicht heeft.

Lees tips om je kat op een gezond gewicht te houden.

Wanneer heeft je kat overgewicht?

Wat het optimale gewicht is, verschilt per kat.
Een algemene regel is dat de ribben niet zichtbaar moeten zijn, maar wel makkelijk voelbaar. Bedenk dat voor een kat waarbij 4 kilo het ideale gewicht is, 2 kilo extra betekent dat hij 50% te dik is. Als je dat vergelijkt met een mens van 80 kilo, staat dat gelijk aan 40 kilo overgewicht. Die 2 kilo’s zijn zeker niet zo onschuldig als ze lijken.

De meest voorkomende gevaren van overgewicht bij katten zijn suikerziekte, problemen met hart, longen, gewrichten en leververvetting. Verder krijgen katers die te dik zijn sneller last van blaasgruis en hebben poezen vaker een blaasontsteking. Overgewicht kan zelfs de levensverwachting verkorten met 3 tot 5 jaar. Reden genoeg dus om de wijzer van de kattenweegschaal niet door te laten slaan.

Oorzaken van overgewicht bij katten

Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben.
Zo vermindert na castratie of sterilisatie de energiebehoefte van je mini-tijger met 20 tot 30 procent, terwijl de eetlust toeneemt. Verder geldt dat hoe ouder je kat is, hoe minder die beweegt. Ook ziekte kan een rol spelen in het ontstaan van overgewicht. Ga daarom altijd eerst naar je dierenarts als je ziet dat je kat te dik wordt.

Hoe zorg je ervoor dat je kat slank blijft (of wordt)?

Minder eten en meer bewegen.
Dat is de sleutel tot een gezond gewicht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Regel 1 voor katten is dat ze nooit op een crashdieet mogen. Het beste is om je kat 1% van zijn gewicht af te laten vallen per week. Je dierenarts kan uitrekenen hoe je dit het beste aanpakt. Natuurlijk hebben wij tips om het afvallen makkelijker te maken.

  • 1. Spelen
    Is de enige lichaamsbeweging die jouw kat krijgt het wandelen van de route tussen voerbak en slaapplek? Daag hem dan uit om te spelen. Een verenhengel, een lampje of een speelgoedmuis met kattenkruid wakkeren het jachtinstinct aan. Ook brokjes op verschillende plaatsen in huis verstoppen daagt uit tot beweging. Leg de brokken stiekem neer, en de kattenneus speurt ze op.
  • 2. Maaltijden voeren
    Onbeperkt voeren werkt voor sommige katten, maar is geen optie als je kat te dik is. Laat daarom je fluffy viervoeter wennen aan maaltijden. Verdeel het eten over minimaal 3, maar liefst meer kleine eetmomenten per dag. Zo weet je precies hoeveel je kat eet.  
  • 3. Naar buiten
    Binnen katten zijn vaker te dik dan hun collega’s die buiten spelen. Buiten zijn immers vogels om naar de loeren, insecten om te vangen en rondvliegende bladeren om achteraan te rennen. Oftewel, meer beweging. Als je het gevaarlijk vindt om je kat vrij buiten te laten, kun je je tuin of balkon afzetten met een net om te voorkomen dat hij ontsnapt. Zorg ook binnen voor een hoge krabpaal of planken aan de muur om lekker te springen. Hoe meer uitdaging, hoe beter.
Op een goed gewicht blijven

Goed voer staat aan de basis van een gezond gewicht voor je kat.
Kijk daarom als je kat moet afvallen altijd naar het type voer dat je hem geeft. Fokker heeft bijvoorbeeld speciaal voer voor gesteriliseerde en gecastreerde katten.
Dat bevat minder vet, maar wel alle belangrijke voedingsstoffen. Zo wordt het een stuk makkelijker om je kat op gewicht te houden.

Cat Steri-Fit Skin & Coat
Cat Steri-Fit Skin & Coat

Voeding voor volwassen katten die gesteriliseerd zijn en een extra impuls voor huid- en vacht nodig hebben.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat +Fresh Fish
Cat +Fresh Fish

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse vis in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat +Fresh Meat
Cat +Fresh Meat

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse kip in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Sensi-Fit
Cat Sensi-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten en is speciaal ontwikkeld voor gevoelige katten.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Steri-Fit
Cat Steri-Fit

Volledige premium voeding voor volwassen katten met een neiging tot overgewicht of die gesteriliseerd zijn.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.