Eindelijk is het dan zover

Checklist: dit heb je nodig als je een kitten krijgt


Je krijgt een nieuwe kitten! Als je voor het eerst zo’n kleine pluizenbol in huis haalt, vraag je je misschien af wat je allemaal nodig hebt. Welk voer is het beste voor de groei, hoeveel kattenbakken heb je nodig en welke speeltjes zijn geschikt voor een kitten? 

In dit artikel vind je een overzicht van alles wat je moet doen voor je kitten bij jou komt wonen. 

Eerste levensbehoeften voor je kitten

Je nieuwe kitten heeft voedsel, water en een plek om haar behoeftes te doen nodig.
Dit is dan ook een handig startpunt als je begint met het verzamelen van de uitzet voor je kitten. Omdat het hier gaat om de eerste levensbehoeften, is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Als het goed is heb je daar jarenlang plezier van. Zet deze spullen op je boodschappenlijst:

 • Voer: kies voor speciale kittenbrokjes van een goed merk. Vraag eventueel bij de fokker na welk voer die je kitten geeft. Dit kun je dan een tijdje blijven voeren, tot je langzaam overstapt op het merk van je voorkeur. Bij Fokker vind je speciale proefpakketten waarmee je kennis kunt maken met ons kittenvoer.
 • Voerbak: een kitten heeft in principe genoeg aan één voerbak, maar het is praktischer om er twee te hebben. Zo kun je ze om de beurt afwassen. Kies voor een voerbak van metaal of keramiek. Plastic neemt op den duur een geur aan, en dat vind je kitten niet fijn. Let erop dat de voerbak laag en breed is, zodat de snorharen van je kitten de rand niet raken.
 • Drinkbak: de drinkbak moet aan dezelfde eisen voldoen als de voerbak. Het beste is om verschillende plekken in huis bakjes water neer te zetten. Zet de drinkbak niet naast de voerbak, want dan is de kans groot dat je kitten weigert om eruit te drinken.
 • Kattenbak: per kitten heb je minstens één kattenbak nodig. Een open of overdekt exemplaar kan beide, maar haal in het laatste geval de klep uit de bak. Zo hoeft je kitten niet te zoeken naar haar kattenbak en kan ze rustig leren waar ze haar behoeften mag doen.
 • Kattenbakvulling: voor jonge kittens is het beter om geen klontvormende kattenbakvulling te nemen. Stap hier pas op over als je zeker weet dat je kitten de kattenbakvulling niet eet. De keuze voor steentjes, silicaat of houtkorrels is persoonlijk. Koop nooit kattenbakvulling met een toegevoegde geur, want dit schrikt je kitten af.
Kittenpack + 2,5 kg.
Kittenpack + 2,5 kg.

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Extra kittenuitzet

Nu je de eerste levensbehoeften van je kitten op je (virtuele) boodschappenlijst hebt staan, kun je de rest van de uitzet gaan verzamelen. Zet de volgende items op je checklist:

 • Krabpaal: als je je meubels het liefst intact houdt, is het slim om een krabpaal of -plank aan te schaffen. Hiervoor zijn verschillende opties. Van een ronde ton met slaapplekken tot een klimboom waar je kat zich in uit kan leven.
 • Slaapplek: een zachte pluchen mand, een hangmat aan de verwarming of een kartonnen doos met een handdoek. Je kitten slaapt overal. Kijk vooral naar je budget als je een slaapplek zoekt voor je kitten, want hier valt makkelijk op te besparen.
 • Speeltjes: spelen is essentieel voor een kat, en nog meer voor een jonge kitten. Zorg dat je kitten haar energie kwijt kan met een verenhengel, speelgoedmuis of rammelende bal. Goed om te weten is dat de meeste kittens ook dolgelukkig zijn met een prop papier of eikels uit het bos. Zolang het maar beweegt!
 • Reismand: handig als je je kitten op gaat halen, maar ook als ze naar de dierenarts moet. Een goede reismand is ruim genoeg, sluit goed en heeft een paar spiekgaatjes. Er zijn weinig katten die het leuk vinden om in de reismand te gaan, maar je wilt het natuurlijk wel zo aangenaam mogelijk maken.
 • Overig: tot slot zijn er nog diverse spullen die je kitten niet meteen nodig heeft, maar die in de toekomst wel handig zijn. Denk aan een halsband (met adrespenning), ontworming- en ontvlooiingsmiddel, een vachtborstel, kattenluik, nagelknipper, kattengras en snoepjes.
Omgeving kittenproof maken

Een nieuwe kitten vraagt niet alleen om nieuwe spullen, maar ook om een huis waar ze lekker kan leven. Controleer de volgende punten voordat je kitten bij je thuis aankomt:

 • Veiligheid: een kitten is in de eerste maanden net een peuter die van alles uitprobeert.
  Zorg dat je ramen en deuren dicht zijn om ontsnappen te voorkomen, ruim kleine spullen op en zorg ervoor dat je kitten nergens achter kan vallen of vast kan komen te zitten. Werk losliggende snoeren weg, hang de gordijnen omhoog en dek je bank af als die je dierbaar is.
 • Rust: het nest verlaten en op een nieuwe plek terechtkomen is heftig voor je kitten. Bied haar daarom – zeker de eerste dagen – veel rust. Als je groot woont kun je bepaalde deuren gesloten houden, zodat je kitten niet verdwaalt. Laat ook je kinderen nog niet met het kitten spelen. Daar is later nog genoeg tijd voor.
 • Opvoeding: je kitten opvoeden is misschien wel het moeilijkste aspect als nieuw kittenouder. Toch is het belangrijk om hier vanaf dag één mee te beginnen. Belonen werkt bij katten het beste. Goed gedrag aanleren is een stuk makkelijker dan slecht gedrag afleren. Probeer daarom positief gedrag uit te lokken en beloon het als je kitten iets liefs doet. Slecht gedrag kun je het beste zoveel mogelijk negeren.
 • Zindelijkheid: katten gaan al vanaf 4 weken instinctief op zoek naar een plek waar ze een kuiltje kunnen graven om hun behoefte te doen. Je hoeft je kitten daarom niet te trainen op zindelijkheid. Wel is het slim om de kattenbak dichtbij te zetten. Kittens bedenken vaak pas laat dat ze naar de bak moeten, en als ze dan nog ver moeten lopen kan het zelfs té laat zijn.

Complete kittenchecklist

Er komt heel wat op je af als je een kitten krijgt. Toch willen we je vooral meegeven dat dit een heerlijke tijd is. Je kitten is lekker speels, enorm schattig en druk bezig om alles te ontdekken. Om je kitten een goede start te geven, heeft Fokker het speciale kittenvoer Opti-Grow. Deze kleine brokjes zorgen voor een optimale groei en ondersteunen het immuunsysteem. Zo groeit je kitten gezond op.

Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
 • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat Nutri-Fit
Cat Nutri-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten. Met hoogwaardige ingrediënten.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Opti-Grow
Cat Opti-Grow

Een volledige premium kattenvoeding voor kittens. Hoogwaardige ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling.

Bekijk product
Bekijk product
Kittenpack + 2,5 kg.
Kittenpack + 2,5 kg.

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.