In korte tijd gebeurt er een heleboel met je hond
Zo zorg je ervoor dat je pup groeit met beleid


Van pup naar puber lijkt een kleine stap. Pups groeien namelijk ontzettend snel. Vooral de grote rassen. In een tijd van 1,5 tot 2 jaar tikken honden zoals de Deense Dog en de Mastiff zomaar 80 kilo aan op de weegschaal. Dat betekent dat ze in een korte periode hun gewicht én omvang vele malen verdubbelen. Die snelle groei vraagt om een goede benadering van de groeiperiode.

Van klein tot groot

Gezonde groei bij kleine en middelgrote hondenrassen
Een pup in huis betekent vaak een hele hoop vrolijkheid. Maar onder dat schattige uiterlijk gebeurt een hoop. Je pup is namelijk – zeker de eerste 6 maanden – enorm in de groei. Dat betekent dat een grote behoefte aan extra voedingsstoffen. Voor kleine en middelgrote honden verloopt de groei meestal zonder problemen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te kiezen voor speciaal puppyvoer dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van jouw hond.

Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden zijn volgroeid rond hun eerste verjaardag. Geef je pup in elk geval tot het einde van de groeifase puppyvoer. Kijk wel goed op de verpakking (én naar je hond) om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid voert. Tot de 6 maanden neemt de voedingsbehoefte namelijk nog toe, maar daarna gaat die bij kleine rassen alweer wat naar beneden. Houd hier rekening mee om overgewicht te voorkomen.

Gezonde groei bij grote hondenrassen
Bij grote honden vergt de groeiperiode meer aandacht. Hoewel grote rassen vaak langer doorgroeien, verloopt hun groeispurt alsnog volgens een snel stijgende lijn. Houd met de volgende dingen rekening tijdens de groeifase van je pup:

Puppypack + 2,5 kg
Puppypack + 2,5 kg

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Voeding

Voedingstoffen
Gezonde groei begint met de juiste voedingsstoffen. Eiwit is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en spieren. Daarnaast spelen calcium en fosfor een grote rol in de skeletvorming. Deze twee stoffen moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn. Dit betekent dat er net iets meer calcium in het voer moet zitten dan fosfor. Een verhouding van 1,2 gram calcium tegen 1 gram fosfor is ideaal. In goed puppyvoer is deze verhouding standaard aanwezig.

Calcium
Calcium verdient een aparte uitleg. Het is namelijk ontzettend belangrijk voor je pup om dit in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Een tekort aan calcium beperkt de groei van de botten. Je pup kan dan niet zo hard groeien als eigenlijk moet. Maar ook een teveel is slecht voor de ontwikkeling van je grote viervoeter. Als je hond te hard groeit, krijgt hij last van groeipijn. Uiteindelijk kan een te snelle groei zelfs leiden tot afwijkingen aan het skelet. Daarom is het belangrijk om je pup de juiste hoeveelheid voer te geven per dag.

Groeipijn
Ondanks een zorgvuldig dieet, kan het gebeuren dat je pup last krijgt van groeipijn. Groeipijn ontstaat als de botten sneller groeien dan de voedingskanalen die zich erin bevinden aankunnen. Vaak is de oplossing om over te stappen op een voer speciaal voor grote rassen of om tijdelijk een minder voeding te geven. Zo krijgen de voedingskanalen de kans om zich aan te passen aan de snelle groei van het bot.

Belt u bij twijfel over de juiste voeding voor uw pup altijd de professionele voedingslijn:
+31 (0) 40 7820 208. U krijgt dan direct een voedingsdeskundige aan de lijn.

Brokken

Groeien met beleid begint bij goed puppyvoer
Goed voer is belangrijk voor elke hond, maar zeker voor puppy’s. Let bij je keuze altijd op de eigenschappen van het voer. Fokker heeft puppyvoer voor kleine, middelgrote en grote rassen. De ingrediënten van dit voer zijn precies afgestemd op de voedingsbehoeften van je pup. Onze voeding voor pups met een volwassen gewicht van 30 tot 80 kilo zorgt voor een gelijkmatige groei van het skelet. Hiermee helpt het groeipijnen voorkomen.

Hoeveel moet je voeren?
In de voedingstabel op elk puppyvoer staat de aanbevolen hoeveelheid per leeftijdscategorie en het verwachte volwassen gewicht. Houd dit aan als richtlijn. Zie je dat je pup meer of minder nodig heeft, dan kun je de hoeveelheid voer geleidelijk aanpassen.

Is jouw pup bijna toe aan volwassen voer?
Klik hier voor de keuzewijzer

Ook voor volwassen honden hebben we een uitgebreid assortiment met o.a. voer voor gesteriliseerde, gevoelige en kieskeurige honden.

Bekijk het assortiment
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Milk
Dog Milk

Een volledige moedermelk vervangende hondenvoeding voor pasgeboren pups, bijvoeding of bij herstel na ziekte.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Opti-Grow L
Dog Opti-Grow L

Groeivoeding voor pups en jonge honden van grote rassen met een volwassen gewicht van 30 tot 80 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Opti-Grow M
Dog Opti-Grow M

Groeivoeding voor pups en jonge honden van middelgrote rassen met een volwassen gewicht van 10 tot 30 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Opti-Grow S
Dog Opti-Grow S

Groeivoeding voor pups en jonge honden van kleine rassen met een volwassen gewicht van 2 tot 10 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.