Heeft je hond nu wéér de dolle vijf minuten?
Hypoallergeen hondenvoer herken een voedselallergie


Ronddraaien, krabben aan zijn kop, met bijna acrobatische toeren zijn snuit richting zijn flank… Nee, dit is niet het gekke uurtje. Wat dan wel? Waarschijnlijk heeft je hond jeuk, en doet hij er alles aan om daar vanaf te komen. Als je zeker weet dat er geen vlooien feest vieren in zijn vacht, dan is er misschien sprake van een voedselallergie. 

Lees verder om alles over hypoallergeen voer voor honden te weten te komen.

 
Hoe herken je allergiën en waar zijn honden allergisch voor?

Het belangrijkste symptoom is jeuk.
Sommige honden krabben alleen aan de oren, anderen zijn de hele dag bezig om hun lijf jeukvrij te maken. Vaak kleuren de pootjes van een hond met voedselallergie iets donkerder, omdat ze zichzelf daar veel likken. Verder zie je soms een rode huid of kale plekken in de vacht. De dierenarts kan je helpen om een diagnose te stellen.

Honden met een voedselallergie, reageren op een bepaald eiwit. Dat kan een eiwit uit vlees zijn, zoals kip of rund, maar ook een eiwit uit tarwe, maïs, rijst of soja. Het grootste deel van de honden met een voedselallergie is allergisch voor rund, melkproducten of tarwe. Dit zijn daarom zeker producten die je moet vermijden in een hypoallergeen dieet.

Zo’n 80% van de viervoeters ontwikkelt symptomen van een allergie in het eerste levensjaar. Overigens kunnen honden – net als mensen – ook een intolerantie hebben. In dat geval zijn de klachten vaak minder erg en komen ze alleen voor als je hond een grote hoeveelheid van het voer eet waar hij intolerant voor is. Toch biedt hypoallergeen voer ook bij een intolerantie uitkomst.

Je hond op dieet

Hoe kom je erachter waar je hond allergisch voor is?
Om erachter te komen waar je hond allergisch voor is, zit er maar één ding op en dat is een dieet. Je voert dan 6 weken lang alleen een hypoallergeen voer. Geen plakje worst, geen hondenkoekje, en – nee, schattige hondenogen – ook geen lekker bot om op te kauwen. Na 6 weken ga je terug naar de dierenarts om je kijken of de klachten minder zijn geworden.

Als dat zo is, dan heeft je viervoeter inderdaad een voedselallergie. Dat betekent dat je hem de rest van zijn leven alleen nog hypoallergeen mag voeren. Zielig? Echt niet! Hypoallergene brokken zijn namelijk net zo smakelijk en gezond als andere voersoorten.

Hypoallergene brokken voor honden

Wat maakt hypoallergeen voer anders dan andere voersoorten?
In hypoallergene brokken zitten minder verschillende soorten eiwitbronnen. Dit zijn bovendien eiwitten waar de meeste honden geen allergische reactie op krijgen, zoals lam, vis,  eend of geit. Daarnaast kan een hypoallergeen dieet enkel gehydroliseerde eiwitten bevatten. Dit soort eiwitten zijn zo klein geknipt dat ze geen reactie meer kunnen veroorzaken.

Fokker voer voor gevoelige honden

Fokker heeft de beste voeding voor je hond
In het assortiment van Fokker vind je verschillende soorten die geschikt zijn voor honden met een neiging tot allergieën.
Zo bestaan de Fish-Fit brokken uit zalm en rijst en bevatten de Sensi-Fit brokken alleen lam en rijst

Dog Sensi-Fit
Dog Sensi-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van lam en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Fish-Fit
Dog Fish-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van vis en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Fresh Meat
Dog Fresh Meat

High premium honden voeding. 100% graanvrij en gluten(allergie)vrij. Met 58% kip (gerehydrateerd) in brokvorm.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Meat Roll Lam
Dog Meat Roll Lam

Een complete maaltijd op basis van verse lam. Verrijkt met verse zalm – Omega 3+6 - Voor een glanzende vacht.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Sensi-Fit
Dog Sensi-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van lam en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.