Welke voeding heb ik nu nodig?
Zo bepaal je het ideale voer voor jouw hond


Net zoals elk mens verschillend is, heeft ook iedere hond zijn eigen specifieke voorkeuren met betrekking tot voeding. De juiste voeding is erg belangrijk voor een hond. Dit helpt ze gezond en fit te houden. Wanneer je je gaat verdiepen in welke voeding nu het beste is voor jouw hond, kan je in een wirwar van informatie terecht komen. Wij helpen je graag kiezen!

Puppy

Waar op te letten?
Hoewel pups allemaal klein ter wereld komen, zie je al snel de eerste verschillen ontstaan qua grootte. Als je puppyvoer uitzoekt, is dit daarom het eerste punt om op te letten. Ga na wat het gemiddelde gewicht is voor een volwassen hond van het ras van jouw pup, en stem daar je keuze op af. Een goed dierenvoermerk heeft puppybrokken beschikbaar voor verschillende gewichtsklassen.
Zo is onze Fokker Opti-Grow verkrijgbaar voor verschillende honden:

Kleine hondjes
Middelgrote honden
Grote honden

In de eerste 9 tot 18 maanden – afhankelijk van het ras – is je pup volop in de groei. Het voer moet aansluiten bij de speciale voedingsbehoeften van puppy’s. Brokken voor pups bevatten onder andere een hoge voedingsdichtheid met meer (dierlijke) eiwitten, essentiële vitaminen en mineralen en omega 3 en 6 om de huid en vacht te ondersteunen. Verder is het voor grote rassen belangrijk dat voer bijdraagt aan een gelijkmatige groei van het skelet. Dit helpt groeipijnen en problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Puppypack + 2,5 kg
Puppypack + 2,5 kg

Een goede voeding is onmisbaar en met de juiste zorg en aandacht krijgt u een maatje voor het leven.

Bekijk product
Volwassen hond

Voedingsstoffen en meer
In je zoektocht naar een goed type voer, kijk je allereerst naar de kenmerken van je hond. Een puppy die nog volop in de groei is, heeft andere voedingsstoffen nodig dan je trouwe vriend op leeftijd. Dat geldt ook voor een Chihuahua en een Deense dog. Na castratie en sterilisatie veranderen de voedingsbehoeften. Houd hier rekening mee in je keuze voor het voer.

De volgende stap is een kwaliteitscheck van het voer. Net als mensen hebben honden de juiste voedingsstoffen nodig om gezond door het leven te gaan. Zelfs als je geen voedingsexpert bent, zijn er een paar handige punten om op te letten bij het bepalen van kwaliteit:

 • Eiwitten: liefst meer dan 20% van de totale voedingsstoffen in het voer.
 • Vetten: met name zalmolie bevat de perfecte verhouding tussen omega 3 en omega 6.
 • Essentiële voedingsstoffen: dit zijn vitaminen en mineralen die een hond alleen uit voeding kan halen. Voorbeelden zijn toegevoegde vitamine A, C, D en E, linoleenzuur en aminozuren. 
 • Laag zoutgehalte: net als voor mensen is te veel zout niet goed voor je hond.
 • Type grondstoffen: eiwitten uit vlees/vis zijn bijvoorbeeld beter verteerbaar dan plantaardige eiwitten.

Over het algemeen geldt, hoe duidelijker de ingrediënten staan vermeld op de verpakking, hoe groter de kans dat je goed voer hebt.

Als laatste is de hoeveelheid voer die je moet geven een goede richtlijn voor de kwaliteit. Voeding van een hoge kwaliteit is namelijk makkelijker verteerbaar voor je huisdier. Hoe minder gram je hond in verhouding nodig heeft, hoe meer goede voedingsstoffen in het voer zitten. Kijk op de verpakking bij het gewicht van je hond en check hoeveel gram voeding aanbevolen is.

Senior hond

Dagje ouder
Naarmate jouw hond ouder wordt, verandert zijn voedingsbehoefte. Het energieniveau neemt af, wat snel kan zorgen voor overgewicht bij jouw senior hond. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan het behoud van de spiermassa en juiste gewicht van de hond, daarnaast is het van belang dat ze de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgen. Kijk bij een senior hond dus goed naar het energieniveau en pas daar het juiste voedsel op aan.

Wanneer jouw hond ouder wordt veranderd ook de spijsvertering, veroudert het gebit en gaat de kwaliteit van de gewrichten achteruit. De volgende elementen in de voeding zijn daarom van belang:

 • Hoger vitamine C- en E gehalte: Deze voedingsstoffen hebben antioxiderende eigenschappen en beschermen het lichaam tegen de schadelijk effecten van stress die samenhangen met het ouder worden.
 • Hoogwaardige eiwitten: Oudere honden kunnen minder efficiënt gebruik maken van het voedingseiwit in een brok dan jongere honden dat kunnen. De kwaliteit van het eiwit is daarom erg belangrijk.
 • Ijzer, koper, zink en mangaan: deze voedingsstoffen helpen de huid en vacht in goede conditie te houden.
 • Grotere hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals zalmolie: voor ondersteuning van de vachtkwaliteit.
 • Toevoeging van Chondroïtine en Glucosamine: voor bescherming van het kraakbeen en gewrichten.

Welke voeding?
Kortom, kijk dus goed naar de levensfase waarin jouw hond verkeert, wat zijn behoeften zijn en wat voor jouw specifieke hond van belang is. Binnen de collectie hondenvoeding hebben we bij Fokker ook veel ras specifieke voeding.

Wil jij weten welke soort brok het beste is voor jouw trouwe viervoeter?
Klik hier voor de keuzewijzer

We hebben een uitgebreid assortiment met o.a. voer voor
gesteriliseerde, gevoelige en kieskeurige honden.

Bekijk het assortiment
 • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Age-Care
Dog Age-Care

High premium hondenvoeding, speciaal samengesteld voor de oudere hond (vanaf 7-9 jaar). Voor kraakbeen en gewrichten.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 2
Dog Special-Fit 2

Volledige high premium voeding voor uw Papillon, Pomeriaan, Chihuahua en Dwergpinscher, vanaf de leeftijd van 10 maanden.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 3
Dog Special-Fit 3

Volledige high premium voeding voor West Highland White Terrier, Dwergschnauzer, Teckel en Jack Russel Terrier.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 4
Dog Special-Fit 4

Volledige high premium voeding voor Labradoodle, Labrador Retriever, Golden Retriever en Flatcoated Retriever.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.