Hap, slik, weg!
De juiste brokken voor het gebit van je hond


Zodra je hond zijn brokken in de voerbak ziet, komt zijn overlevingsinstinct tevoorschijn. En nog voordat je twee keer met je ogen kunt knipperen, lijkt het alsof er nooit brokken in de bak hebben gezeten. Kauwen? Daar heeft je hond geen tijd voor. Terwijl kauwen op brokken juist helpt om een gezond gebit te behouden.

Lees je wat het effect van goede brokken is op het gebit van je hond.

 
Brokken reinigen het hondengebit

Wat heeft een hondenbrok nodig?
Eén van de voordelen van brokken als hoofdvoer voor je hond, is dat ze helpen om het gebit schoon te houden. Hoewel tandenpoetsen de beste manier is om de tanden schoon te krijgen, is voeding zeker ook een belangrijke factor. De textuur, vorm en grootte van brokken hebben allemaal invloed op de reinigende werking ervan.

Hoe groter de hond, hoe groter de brok. Grote hondenrassen hebben grotere kaken dan hun kleinere collega’s. Logisch, maar zeker iets om rekening mee te houden als je kiest voor het type voer dat je je hond geeft. Geef je je hond een te kleine brok, dan slikt hij ze waarschijnlijk door zonder te kauwen. Dit kan buikpijn en winderigheid veroorzaken. Een te grote brok kan - zeker bij honden met een slecht gebit – eten pijnlijk maken.

Het juiste formaat brok zorgt ervoor dat je hond wel moet kauwen, zonder dat dit te veel moeite kost. Check daarom voordat je nieuwe brokken koopt, of het formaat geschikt is voor jouw hond. Zo help je hem met het behoud van een gezond gebit.

Hardheid van hondenbrokken

Om tandplak te voorkomen, is het nodig dat hondenbrokken niet te makkelijk uit elkaar vallen.
Brokken die kruimelen bij het kauwen kunnen namelijk tandplak verergeren, omdat er restjes achterblijven in het gebit. Geperste brokken vallen vaak makkelijk uit elkaar, terwijl krokante brokken harder zijn en je hond er echt op moet kauwen om ze klein te krijgen. Voor honden met een gezond gebit zijn krokante brokken daarom vaak een betere optie. 

Mijn hond schrokt nog steeds, wat nu?

Wat te doen bij een schrokkende hond
Is jouw hond zo enthousiast over zijn favoriete brokken dat hij – ondanks de juiste grootte en hardheid – nog steeds schrokt? Probeer dan eens deze tips toe te passen om het kauwen te stimuleren:

  • 1. Eten op een rustige plek:
    Hoe meer afleiding, hoe sneller je hond eet. Zet de voerbak neer op een plek waar je viervoeter rustig in zijn eentje kan eten om schrokgedrag te verminderen.
  • 2. Verstop de brokken:
    Verspreid de brokken door het huis en laat je speurneus zijn werk doen. Door het voer op verschillende plekken te leggen, is schrokken simpelweg geen optie. 
  • 3. Doe het voer in een anti-schrok bak of voerspeeltje:
    alles in één grote hap naar binnen werken? Geen optie als je brokken geeft in een anti-schrok bak of voerspeeltje. 

Door schrokken tegen te gaan, vergroot je dat kans dat je hond goed kauwt op zijn brokken. Dat draagt bij aan een gezond gebit. Extra voordeel is dat je hond sneller verzadigd raakt als hij langzamer eet. Zo verminder je de kans op overgewicht.

Kies voor de juiste brok

Weten welke brok geschikt is voor jouw hond?
Kijk dan goed naar zijn ras, ideale gewicht en de vorm van de kaak. In het assortiment van Fokker vind je brokken voor honden tot 10 kilo, 10 tot 30 kilo en 30 tot 80 kilo. Elk type brok heeft de juiste grootte voor je hond en bevat voedingsmiddelen die de gezondheid ondersteunen.

We hebben een uitgebreid assortiment met o.a. voer voor
gesteriliseerde, gevoelige en kieskeurige honden.

Bekijk het assortiment
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Special-Fit 1
Dog Special-Fit 1

Volledige high premium voeding voor uw Lhasa Apso, Shih Tzu, Yorkshire Terrier en Maltezer, vanaf de leeftijd van 10 maanden.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 2
Dog Special-Fit 2

Volledige high premium voeding voor uw Papillon, Pomeriaan, Chihuahua en Dwergpinscher, vanaf de leeftijd van 10 maanden.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 3
Dog Special-Fit 3

Volledige high premium voeding voor West Highland White Terrier, Dwergschnauzer, Teckel en Jack Russel Terrier.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Special-Fit 4
Dog Special-Fit 4

Volledige high premium voeding voor Labradoodle, Labrador Retriever, Golden Retriever en Flatcoated Retriever.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.