Is ‘sleetje rijden’ de favoriete hobby van jouw hond?
voorkom verstopte anaalklieren bij je hond


Nee, we hebben het niet over sleeën in de winter met een dik pak sneeuw. Wel over specifiek hondengedrag, waarbij je hond met zijn achterste over de vloer schuift. Doet jouw viervoeter dit vaak, dan is de kans groot dat hij last heeft van verstopte anaalklieren. 

Hoe dit ontstaat en wat je eraan kunt doen, lees je in deze blog.

Wat zijn anaalklieren bij een hond?

Waar dienen ze voor?
Honden hebben bij de anus – om precies te zijn op 4 en 8 uur – twee zakjes. Dit zijn de anaalklieren. Technisch gezien zijn het geen klieren, maar zakjes die gevuld zijn met een sterk geurende substantie. Meestal worden deze tegelijk met de ontlasting geleegd. Je hond kan het vocht uit de anaalklieren echter ook gebruiken om zijn territorium af te bakenen. Een effectieve methode, want voor ons als mensen ruikt het vocht uit de anaalklieren al enorm sterk. Ga maar na hoe dat voor een gevoelige hondenneus overkomt.

Hoe weet je of de anaalklieren verstopt zijn?

Het typische ‘sleetje rijden’ is een teken dat je hond last heeft van verstopte anaalklieren.
Ook likken, krabben of bijten aan de anus wijzen vaak op een verstopping. Dit is voor je hond een pijnlijke aangelegenheid. Zijn de zakjes al langere tijd verstopt, dan kunnen ze gaan ontsteken. Je ziet dan een open wondje en ruikt een vieze geur. Als dat gebeurt, is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts.

Hoe kun je verstopping van de anaalklieren voorkomen?

Meestal legen de anaalklieren zich automatisch tijdens de ontlasting.
Belangrijk hierbij is wel dat de ontlasting de juiste dikte moet hebben. Is het te dun of heeft je hond diarree, dan is de kans groot dat de anaalklieren vol blijven. Ook als je hond weinig of harde ontlasting heeft, worden de zakjes niet altijd geleegd. Goede voeding met voldoende vezels is daarom belangrijk om verstopping te voorkomen.

Heeft je hond vaak last van verstopte klieren en helpt goede voeding niet genoeg om het probleem te verhelpen, dan kun je leren om de anaalzakjes met de hand te legen. Doe dit wel voorzichtig en overleg met de dierenarts. Preventief leegknijpen kan namelijk ook leiden tot ontstekingen en andere problemen, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook opereren is mogelijk. De anaalzakjes worden dan opengelegd of weggehaald, zodat de verstoppingen voorgoed verleden tijd zijn.

Goed hondenvoer met genoeg vezels

Goede voeding helpt om verstopte anaalklieren te voorkomen. 
Net als voor veel hondenkwaaltjes geldt ook bij verstopte anaalklieren: goede voeding helpt om problemen te voorkomen. Zolang je hond stevige ontlasting heeft, legen de anaalzakjes zich automatisch en hoef je je geen zorgen te maken over verstoppingen. Merk je dat de ontlasting van jouw trouwe huisgenoot te dun of te hard is, probeer dan eens een product van Fokker. Deze zijn precies afgestemd op de levensfase van uw hond, zodat de ontlasting precies de juiste samenstelling krijgt.

Houd de hond dan nog dunne ontlasting, dan geeft u waarschijnlijk teveel voeding, waardoor de ontlasting niet de tijd krijgt om in te dikken.

Dog Press Fit
Dog Press Fit

High premium voeding voor volwassen honden met een gemiddelde tot hoge activiteit in (koud) geperste vorm.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Nutri-Fit L
Dog Nutri-Fit L

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van grote tot zeer grote rassen met een gewicht van 30 tot 80 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Nutri-Fit M
Dog Nutri-Fit M

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van middelgrote rassen met een gewicht van 10 tot 30 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Nutri-Fit S
Dog Nutri-Fit S

High premium hondenvoeding voor volwassen honden van kleine rassen met een gewicht tot 10 kg.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Press Fit
Dog Press Fit

High premium voeding voor volwassen honden met een gemiddelde tot hoge activiteit in (koud) geperste vorm.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.