Trillend als een rietje in de reismand
Met grote ogen weggedoken achter de koelkast of met een dikke staart verwikkeld in een stare down met de buur kat. Katten kunnen op allerlei manier stress ervaren. Kortdurende stress is geen probleem. Dat hoort zelfs bij het overlevingsinstinct. Maar een kat die weken of maanden achter elkaar in de survivalmodus zit, krijgt daar vroeg of laat problemen mee.
In deze blog lees je hoe je stress bij je kat herkent én hoe je je pluizige huisgenoot weer jaloersmakend relaxed maakt.
Stress kan heel veel oorzaken hebben.
Omdat katten zich hechten aan hun omgeving, brengt een verhuizing vaak stress met zich mee. Maar iets kleins als nieuwe meubels kan bij sommige katten al reden zijn tot paniek. Ook spanning met andere huisdieren, de komst van een baby, onbekende geuren of een verstoring van de routine zijn triggers voor stress. Aan de andere kant kan een gebrek aan uitdaging leiden tot verveling. Katten die hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen, raken daar op den duur gestrest van.
Zo herken je stress bij je kat
Katten zijn binnenvetters. Ze laten niet zomaar zien dat ze zich niet goed voelen. Toch kun je stress wel herkennen. De belangrijkste aanwijzing dat je kat niet lekker in zijn vacht zit, is dat hij ander gedrag vertoont dan normaal. Daarnaast zijn dit verschillende uitingen van stress bij katten:
- Grommen, sissen, blazen, hijgen of schreeuwen
- Agressief reageren op mensen of andere huisdieren
- Buiten de kattenbak plassen
- Obsessief wassen, soms tot er kale plekken ontstaan
- Verstoppen of extreem passief gedrag vertonen
Natuurlijk kunnen deze uitingen van stress ook wijzen op een medische aandoening. Overleg daarom altijd eerst met je dierenarts om zeker te weten wat er met je kat aan de hand is.

Al in de eerste weken van het kittenleven leren katten omgaan met stress en angstige situaties.
De beste manier om stress te voorkomen, is door kittens in deze socialisatiefase met veel verschillende mensen, omgevingen, geluiden en geuren kennis te laten maken. Dit leert de kat om beter om te gaan met stressvolle situaties later in het leven.
Helaas is het niet altijd mogelijk om je kitten vanaf het begin op te voeden. Dan is de beste optie om de oorzaak van de stress te achterhalen en deze op te lossen. Zorg bijvoorbeeld voor een veilige plek waar je kat zich kan terugtrekken als hij stress ervaart. Daarnaast helpt spelen om stress te verminderen. Laat je kat jagen op een veer aan een hengel of een speelgoedmuis om hem in een positief humeur te brengen.
Probeer tot slot om je huisgenoot langzaam te laten wennen aan een nieuwe situatie. Krijg je een baby, dan kun je je kat daarvoor al kennis laten maken met de nieuwe spullen. Probeer ook alvast de nieuwe situatie na te bootsen, bijvoorbeeld door vrienden met een baby langs te laten komen. Zo leert je kat dat een baby geen bedreiging is. Dit kun je doen met alles wat nieuw is.

Volledige premium voeding voor volwassen katten met een neiging tot overgewicht of die gesteriliseerd zijn.
Bekijk productStress slaat bij katten al snel op de blaas.
Voorkom blaasproblemen door je kat voer te geven dat de gezondheid van de urinewegen ondersteunt. De Fokker Steri-Fit maakt de urine zuurder om de vorming van blaasgruis (struviet stenen) te voorkomen. De cranberry in deze brokken zorgt ervoor dat bacteriën niet de kans krijgen om te groeien in de blaas. Of onze nieuwe Fokker Steri-FIt Skin & Coat. Net als de gewone Steri-Fit zorgt ervoor om blaasgruis te voorkomen en is deze brok zeer geschikt voor katten die een extra impuls voor een gezonde huid- en vacht nodig hebben. Daarnaast bevat al het kattenvoer van Fokker veel Omega 3- en 6-vetzuren, die stress helpen verminderen.

Voeding voor volwassen katten die gesteriliseerd zijn en een extra impuls voor huid- en vacht nodig hebben.
Bekijk product