Hoe herken je droge huid bij je hond?
Ontstaan van droge huidschilfers bij honden


Nu de koude dagen voor de deur staan, krijgen veel mensen weer last van een droge huid. Maar wist je dat honden – onder hun vacht – ook last kunnen hebben van droogheid en schilfers? Omdat hun huid echter bedekt is met een stevig pak haren, valt dat veel minder op dan bij jezelf. Toch is het een lastige kwaal die kan leiden tot jeuk, krabben en kale plekken in de vacht. 

In deze blog lees je hoe je een droge huid bij je hond herkent en wat je kunt doen om dit op te lossen.

Schilfers in de hondenvacht

Heb je zelf weleens last gehad van roos?
Dan weet je dat de witte schilfers het meeste opvallen. Ook bij honden uit een droge huid zich in schilfers in de vacht. In een donkere vacht zijn die makkelijk te vinden, maar in een lichte vacht vallen ze een stuk minder op. Kijk daarom ook in de mand of op je eigen kleding om erachter te komen of je hond schilfers achterlaat. Een ander teken dat je hond last heeft van een droge huid, is veelvuldig krabben. Dit kan leiden tot korsten op de huid of onregelmatige kale plekken.

Zo ontstaan droge huidschilfers bij honden

Roos ontstaat als de talgproductie van de huid verstoord is.
Bij de meeste honden die last hebben van een schilferige huid, maakt de huid te veel talg aan. De oorzaak van zo’n afwijking is vaak een allergie, stoornis in de stofwisseling of een voedingsstoffentekort. Ook hebben bepaalde rassen meer last van schilfervorming. Dit zijn onder andere West Highland White Terriërs, Teckels en Labrador Retrievers. Tot slot kunnen vlooien, luizen en mijten in de vacht roos veroorzaken. Om erachter te komen wat de jeuk en droge huid bij jouw trouwe viervoeter veroorzaakt, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Roos bij honden voorkomen

Welke voedingsstoffen nodig voor een gezonde vacht?
De hondenhuid heeft – net als die van mensen – de juiste voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Vetzuren zoals omega 3 en 6 zijn essentieel voor de ontwikkeling van een gezonde vacht. Daarnaast spelen eiwitten een grote rol. Zeker 30 procent van de eiwitten die je hond dagelijks binnenkrijgt, worden gebruikt voor de ontwikkeling van de vacht. Tot slot is vitamine A cruciaal bij de groei van huidcellen en het reguleren van de talgproductie. Kies daarom een voersoort die al deze elementen bevat.

Krijgt je hond regelmatig een verfrissend bad? Dan is het belangrijk om speciale hondenshampoos te gebruiken. Let erop dat de shampoo geen chemicaliën of parfum bevat, want die drogen de huid verder uit. Regelmatig borstelen – of nog beter: een stevige aaibeurt – helpt om de talgproductie te reguleren.

Kies voor goed voer dat de droge huid ondersteunt

De beste voeding voor de huid van je hond.
Om de huid van je hond te ondersteunen, heeft Fokker de Fish-Fit en Sensi-Fit ontwikkeld. Daarnaast kan het zinvol zijn om de huid van je hond extra te ondersteunen met aanvullend voer of supplementen. Onze Meatrolls zijn verrijkt met verse zalm, waardoor ze veel omega 3 en 6 bevatten. Ook vitamine A en E zijn volop aanwezig. Extra voordeel: zeker weten dat jouw fijnproever zijn pootjes aflikt als je hem een hapje Meatroll voorschotelt.

Dog Sensi-Fit
Dog Sensi-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van lam en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Dog Fish-Fit
Dog Fish-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van vis en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Meat Roll Kip
Dog Meat Roll Kip

Een complete maaltijd op basis van verse kip. Verrijkt met verse zalm – Omega 3+6 - Voor een glanzende vacht.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Meat Roll Lam
Dog Meat Roll Lam

Een complete maaltijd op basis van verse lam. Verrijkt met verse zalm – Omega 3+6 - Voor een glanzende vacht.

Bekijk product
Bekijk product
Dog Sensi-Fit
Dog Sensi-Fit

High premium hondenvoeding voor volwassen honden op basis van lam en rijst. Bijzonder geschikt voor gevoelige honden.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.