Kleine wasjes, grote wasjes
Zo herken en voorkom je vervilting van de kattenvacht


Als er één dier veel bezig is met vachtverzorging, dan is het de kat wel. Gemiddeld spenderen katten een uur per dag aan het wassen en verzorgen van hun vacht. Daarom ziet die er meestal tiptop uit. Als je kat last van klitten of zelfs vervilting, is de kans daarom groot dat er iets aan de hand is. 

In deze blog lees je wat kattenvilt is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is vervilting bij katten?

De kattenvacht bestaat uit duizenden haren.
Meestal liggen die haren netjes naast elkaar, maar soms ontstaan er klitten. Als je zelf weleens klitten in je haar hebt, weet je hoe lastig die eruit te halen zijn. Vilt bij katten ontstaat als zo’n klit steeds vaster komt te zitten en er meer haren in verstrikt raken. Uiteindelijk vormt zich een plakkaat die je met geen mogelijkheid meer kunt uitkammen.

Vilt is een pijnlijke aangelegenheid voor je huistijger. De huid onder de viltplek trekt zich namelijk strak, waardoor bewegen zeer gaat doen. Ook sluiten viltplekken de huid af, waardoor die gaat broeien en een paradijs wordt voor parasieten.

Zo ontstaat vilt in de kattenvacht

Je ziet zelden vervilting bij gezonde katten.
Vrijwel altijd is er een achterliggende (medische) oorzaak aan te wijzen. Vind je harde stukken in de vacht van je kat, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Dit zijn mogelijke oorzaken van vervilting:

  • Lange haren: langere en vollere vachten zijn moeilijker te wassen. Daarnaast hebben langharige rassen zoals de Pers of Exotic vaak korte neuzen, waardoor het wassen op zichzelf al lastiger is.
  • Ouderdom: een hoge leeftijd komt met gebreken, en dat geldt ook voor katten. Pijnlijke gewrichten en minder soepele spieren zorgen ervoor dat je kat niet overal meer bij kan. Risicoplekken zijn de oksels, bips en achterkant van de rug.
  • Overgewicht: ook te dikke katten kunnen zich vaak niet overal goed wassen. Bij katten met overgewicht ontstaat vervilting meestal net boven de staart, op de rug en op de flanken.
  • Slechte gezondheid of pijn: blaasproblemen, een slecht gebit of verschoven wervels zijn regelmatig redenen dat een kat zich niet goed meer wast.
  • Droge lucht: in de winter is de kattenvacht vaak op zijn dikst. In combinatie met een droge lucht, veranderen klitten soms al binnen een week in flinke viltplekken.

Bij sommige katten kan goed voer al wonderen doen. Hoe beter de conditie van de vacht, hoe kleiner de kans op klitten. Ben je benieuwd welk voer het beste past bij jouw kat? Vul dan onze Keuzewijzer in.

Vilt is soms moeilijk met het blote oog te herkennen. Je voelt het pas als je je kat grondig aait en harde plekken tegenkomt. Is je kat niet zo’n knuffelbeest? Dan kun je kijken of de vacht er vettig uitziet.

Viltplekken weghalen of voorkomen

Beginnend vilt is weg te halen met een kam met ijzeren tanden.
Ga voorzichtig te werk, want hard trekken is erg pijnlijk voor je kat. Soms helpt het om wat maïzena op de viltplek te doen en de vilt voorzichtig uit te pluizen. Bij grote viltplekken is scheren vaak de enige optie. Hiervoor kun je het beste terecht in een professionele katten trimsalon.

Is de kat van de vervilting verlost, dan wil je natuurlijk voorkomen dat dit nogmaals ontstaat. Dat begint bij goed in de gaten houden of je kat zich overal wast. Zie je dat je viervoeter plekken overslaat, probeer die dan eens te kriebelen om het likken te triggeren. Langharige, oude of te dikke katten kun je helpen door de plekken waar snel vilt ontstaat dagelijks te kammen met een kam met grove tanden. Zo verwijder je klitten voordat ze kunnen vervilten.

Goed voor een gezonde vacht

Voer is ontzettend belangrijk bij het tegengaan van een droge vacht en klitten.
Eiwitten, omega 3 en omega 6-vetzuren en zink zijn essentieel voor een gezonde huid en vacht. De Fokker Nutri-Fit en Sensi-Fit bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn om de vacht in topconditie te houden. Ook de Fresh Meat en Fresh Fish passen in een gezond voedingspatroon voor je kat. 

Cat Sensi-Fit
Cat Sensi-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten en is speciaal ontwikkeld voor gevoelige katten.

Bekijk product
  • Deel deze pagina
Aanbevolen producten
Cat +Fresh Fish
Cat +Fresh Fish

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse vis in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat +Fresh Meat
Cat +Fresh Meat

Een volledige premium voeding voor volwassen katten met verse kip in brokvorm. Dit product is 100% graanvrij.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Nutri-Fit
Cat Nutri-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten. Met hoogwaardige ingrediënten.

Bekijk product
Bekijk product
Cat Sensi-Fit
Cat Sensi-Fit

Een volledige premium kattenvoeding voor volwassen katten en is speciaal ontwikkeld voor gevoelige katten.

Bekijk product
Bekijk product
Honger naar meer?
Meld je aan voor meer leesvoer

Je aanmelden is akkoord gaan met onze voorwaarden.